De Kas


Exotische planten hebben altijd mijn interesse gehad. Speciaal het kweken uit zaad en het verzorgen tot de bloei, geeft een grote voldoening. Mijn eerste zaden kocht (en verzamelde) ik in Australie. Niet alles lukte in het begin en ook sneuvelden planten omdat ik ze in het najaar te laat naar binnen verplaatste. De meest planten kunnen geen vorst verdragen en sommige beginnen al af te sterven bij + 10 graden C. Inmiddels heb ik sinds begin 2017 een kas, zodat dit geen probleem meer hoeft te zijn. Ook het opkweken van bijzondere planten is hierdoor makkelijker geworden.

Sinds ik een kas heb is dus het tuinieren veel interessanter geworden. In het voorjaar kweek ik al het pootgoed op voor de biotuin en voor in de borders van de tuin rond het huis. In de kas staat ook een cabernet sauvignon druif, die rijk draagt, heerlijk smaakt en een prima wijn oplevert. Sinds vorig jaar is er een vruchtdragende (navel) sinaasappel. Er hangen twee grote sinaasappels aan en vijf kleintjes.

In het voorjaar wordt de kas geheel benut voor het kweken van pootgoed voor de biotuin. Afgelopen jaar had ik een brede selectie van verschillende tomatensoorten, die ik bij gespecialiseerde kwekers had gekocht of meegenomen uit Spanje. De eerste stap is het opkweken van de zaden. Dit gebeurt op zolder. Sommige soorten worden al in januari gezaaid. Vooral pepers, paprika's en aubergines hebben een lange tijd nodig om van zaadje tot een vruchtdragende plant te komen. Als het buiten niet al te koud is en de zaailingen hebben minimaal twee echte bladeren, dan worden ze verpeend in potjes. Ze blijven in de kas totdat ze naar buiten kunnen. Een aantal planten, zoals komkommers, paprika's en pepers blijven in 12 liter containers in de kas, de rest verhuist naar de biotuin. Omdat ik elk jaar veel planten zaai, wordt het restant aan particulieren verkocht voor een geringe prijs.

diverse soorten tomaten


sugar snaps

Om vroeg te kunnen oogsten worden ook de sugar snaps en peulen voorgekweekt in de kas.


Bloeiende sinaasappelboom. De sinaasappel hebben we meegenomen uit Spanje. Bij de tuincentra daar staan ze in grote hoeveelheden. Alle citrusbomen zijn geent op een onderstam, zodat ze ook in een kuip gehouden kunnen worden. De sinaaspppel bloeit tweemaal per jaar en draagt ook vruchten. Het is nu november, de plant is inmiddels verhuist naar de kas. Er zitten twee hele grote navelsinaasappels aan en een vijftal kleinere vruchten. De eerste nieuwe bloemen verschijnen al weer Nu de plant in de kas staat zullen de bloemen met een penseeltje worden bestoven bij gebrek aan insecten. Het gezondhouden van citrusbomen is niet altijd eenvoudig. Ze mogen beslist niet te nat staan, zodat gedoseerd water gegevn moet worden. Ook is het een vereiste om regenwater te gebruiken. Hiermee kan de plant ook eenmaal per week worden bespoten. De plant is erg gevoelig voor de rouwmug, waarvan de larven zich in de grond te goed doen aan de wortels. Ook is stikstof belangrijk. Nooit te veel, maar de pant heeft het wel nodig. Als je merkt dat de oude bladeren beginnen af te vallen, duidt dat meestal op een stikstof gebrek. De plant stuurt al zijn energie naar de jonge blaadjes en daardoor kwijnen de oude weg. Gebruik bij voorkeur een meststof, die speciaal is ontwikkeld voor citrus.


paprika en peper, je kunt er (bijna) niet te vroeg mee beginnen

Paprika en pepers hebben een lange periode waarin ze vruchtdragen. Vaak is het echter, dat in de herfst, er nog vruchten aan de planten hangen, die niet goed meer afrijpen vanwege de dalende temperatuur en verminderende zonuren. Om een zo lang mogelijk seizoen te hebben en een goede opbrengst, kunnen deze gewassen al vroeg worden gegezaaid. Er zijn wel wat hulpmiddelen nodig. De zaadjes ontkiemen pas bij 20 graden. een temperatuur van 25 graden is ideaal. Ik gebruik hiervoor een warmte mat. De mat zorgt er voor dat de zaaibakjes aan het oppervlak deze temperatuur bereiken. Als je vroeg zaait, zijn er nog te weinig lichturen. De plantjes zouden dan veel te sprieterig worden en niet uitgroeien tot een stevige compacte plant. Een aantal goedkope LED lampen zorgen er voor dat dit niet gebeurt. Zo omstreeks half januari worden de plantjes verspeend in potjes van 7x7 cm. Als het wat warmer wordt, gaan de plantjes naar de koude kas. Een deel de pepers en paprika’s worden laters in 12,5 liter emmers geplant om als containerplant verder uit te groeien tot een vruchtdragende struik. Paprika’s en pepers kunnen ook in de koude grond worden gezet, maar dit kan eigenlijk pas na de ijsheiligen (14mei). Tot op het moment dat de planten hun definitieve bestemming krijgen, worden de bloemen, die worden gevormd, er uit geknepen. Dit bevordert de vruchtzetting en geeft een goed vertakte struik. Ook is snoeien van de paprikaplant belangrijk om goede vruchtzetting en rijping te krijgen. Er zijn heel veel methoden beschreven om dit te doen. Dit jaar (2021) zal ik een aantal methoden gaan toepassen om te zien wat het beste resultaat geeft.


Voorgezaaide paprika's en pepers onder gekleurd LED licht


Ongeveer 20 stuks van elke varieteit verspeend. 14 dagen later


De paprika's en pepes groeien goed. Ze zijn alle getopt, als het goede weer doorzet, gaan ze verhuizen naar de koude kas.