Voeding

Algemeen

De gezondheid van onze vogels is direct verbonden met het voedsel dat we verstrekken. Vogels in de vrije natuur volgen de cyclus van de seizoenen en eten datgene dat er in een bepaald jaargetijde beschikbaar is. De voedingsstoffen zijn dan volledig in overeenstemming met de behoefte op dat moment. ‘s Winters zijn er voornamelijk droge zaden aanwezig waarin de vetten zich hebben geconcentreerd. Hieruit wordt voldoende verbrandingsenergie geput om de winter door te komen. In het voorjaar komen er gaandeweg meer insecten beschikbaar. Hierdoor stijgt het eiwitaandeel in het dagelijkse rantsoen. Dit heel belangrijk wanneer de vogels in broedconditie komen onder invloed van het lenegen der dagen. Bomen die in de knop komen, zaden die ontkiemen en groene planten bevatten veel vitaminen, hormoon precursors en aminozuren, die mede de vogels aanzetten tot broeden.

Het is een illusie dat we in een volière ooit de natuur volledig kunnen nabootsen wat betreft de voeding. Maar de kennis op het gebied van vogelvoeding is de laatste 20 jaar enorm verbeterd. Dierentuinen, universiteiten en leveranciers hebben veel onderzoek gepleegd naar de juiste voeding. Toch is het zo dat als je tien vogelhouders zou vragen wat ze hun vogels te eten geven dat er dan tien verschillende antwoordengegeven worden. Ook willen sommige leveranciers het magische middel aansmeren (kruiden, vitaminen, mineralen etc.) en dan is er ook nog de permanente discussie over het wel of niet verstrekken van levend voer. Ik wil in het geheel niet voor anderen uitmaken wat goed en wat fout is. Ik kan alleen mijn eigen ervaringen delen en precies vertellen hoe mijn voederplan er uit ziet. Een opmerking echter vooraf. Ik hou niet van tovermiddelen. Volgens mij bestaan ze ook niet. Overdosering van vitaminen en mineralen is net zo slecht als te kort. Probiotica worden door mij argwanend bekeken. Er is veel onderzoek gedaan naar de gunstige werking van probiotica bij de mens. Voor elke wetenschappelijke studie die er een gunstig effect aan toeschrijft zijn er even zoveel die in het onderzoek geen effect hebben kunnen constateren. Het is moeilijk om bacteriën met probiotische eigenschappen in leven te houden op een niveau waarbij nog een effect verwacht zou kunnen worden. Een recent uitgevoerd onderzoek naar zuivelproducten met probiotische flora gaf als uitkomst dat de niveaus in deze producten laag tot zeer laag was. Als we er dan nog van uitgaan dat deze flora het werk moet doen in de darmen (en dus de maag nog moeten passeren) dan ben ik er niet van overtuigd dat de aantallen voldoende zullen zijn om nog een effect te hebben. Ik ken ook geen enkel onderzoek bij vogels dat op een wetenschappelijke verantwoorde manier is uitgevoerd dat onomstotelijk een gunstig effect laat zien, bovendien hebben Europese zaadeters van nature geen darmflora. Een ding! Wanneer u goede ervaringen hebt met een bepaalde voermethodiek. Als u echt gemerkt hebt dat bij het verstrekken van bepaalde middelen de vogels gezonder zijn, beter broeden of een betere kleur hebben, verander er dan niets aan door datgene wat u hier leest. Eigen ervaring is veel waardevoller dan wat in de boekjes staat of in dit geval van het Internet kan worden gehaald.

Wanneer u uw Europese vogels gezond wilt houden, moet er tijd en aandacht besteed worden aan de voeding die we aan onze vogels verstrekken. Een kilo zaad in een zaadsilo stoppen en denken dat dit de goede manier is, is een illusie. Ook verschilt het menu in de rusttijd en de broedtijd. En er is ook geen universele zaadmengeling die u aan alle vogels kunt geven. Het voer voor Europese zaadeters Buiten het broedseizoen bestaat het hoofdbestanddeel voor onze Europese zaadeters uit zaden, immers dit is ook wat vogels in de vrije natuur tot hun beschikking hebben. De voeding moet in de rustperiode schraal gehouden worden, geen overmaat aan eiwit (eivoer) en zeker geen insecten. Bij de gespecialiseerde winkels en tegenwoordig via het internet kan men voor alle soorten goed gebalanceerde zaadmengelingen krijgen. Koop uw zaad ook bij bedrijven die een hoge omzet hebben. Dit verkleint de kans dat u producten koopt die te oud zijn. De opslag bij u thuis is ook belangrijk. Het beste is om zaadmengelingen te bewaren in containers die niet luchtdicht worden afgesloten, maar waar ook geen ongedierte bij kan. Bewaar het zaad ook op een koele plaats, bijvoorbeeld in een koele droge kelder. Dit komt de houdbaarheid en daarmee de voedingswaarde ten goede. Het hele jaar door wordt het zaad dagelijks gerantsoeneerd verstrekt. Geef nooit meer dan een vogel in een dag op kan. Voor een goudvink is dit bijvoorbeeld 6-8 gram. Kleinere soorten minder, grotere soorten uiteraard meer. Door gerantsoeneerd te voeren, wordt voorkomen dat de vogels alleen de lekkerste en dat zijn meestal de vetste zaden er uit pikken. Plaats de schaaltjes waarin u voedsel aanbiedt in een ruime bak of hang een bak onder de plek waar u voedsel verstrekt. Hiermee voorkomt u dat voedselresten op de bodem van de volière terecht komen en later weer, vermengd met mest, door de vogels worden opgenomen. In de rustperiode wordt ook één keer per week eivoer verstrekt, meer is beslist niet nodig. Dit zorgt ervoor dat de vogels aan het eivoer gewend blijven en er later in het broedseizoen hun jongen mee voeren. Wanneer het eivoer de juiste samenstelling heeft, is het niet nodig om extra vitaminen te verstrekken. Zorg dat er altijd scherpe maagkiezel, grit en sepia aanwezig is en vervang die regelmatig.

Ik geef aan mijn Europese zaadeters nooit levend voer. Ook niet in het broedseizoen. Ik verstrek in het broedseizoen wel een mengsel van eivoer en insecten. Deze insecten zijn uit de diepvries al dan niet door mijzelf ingevroren na te zijn gekookt.

Na aanvankelijk zelf mijn zaadmengsel te hebben samengesteld ben ik nu overgeschakeld op standaardmengelingen voor de meeste vogels.Deze kunnen bv bij de Europesecultuurvogelshop.nl worden besteld. 

Ik geef het voer op vaste tijden. Wanneer vogels gewend moeten worden aan eivoer dan geef ik dat ‘s morgens vroeg rond een uur of zeven. In de middag geef ik dan nog wat zaad zo rond halfvijf. Wanneer vogels niet gewend zijn aan eivoer en zaad en eivoer worden tezamen gegeven dan bestaat er een grote kans dat het eivoer blijft liggen. Ik geef bijna nooit bladgroente, zeker niet wanneer het de hele dag regent. Ik heb de indruk dat dan de kans op dunne ontlasting toeneemt.  In het voorjaar en zomer geef ik soms ook wat onkruid uit eigen tuin. Herderstasje, zuring en vogelmuur worden heel graag gegeten. Bij alles geldt, overdaad schaadt. Er zijn meer vogels doodgegaan van te veel dan van te weinig voer. Als er jongen zijn volg ik een heel ander schema.

Goudvinken kunnen erg vertrouwd worden. Ze komen dan graag naar het gaas voor een lekker hapje

Eigen mengelingen


Voor kruisbekken:

6 kg Kemp (Hennep)
1 kg Zonnebloempitten
1 kg Kardy (Saffloer)
1 kg Mariadistel
1 kg Haver (gepeld)
1 kg Boekweit
1 kg Pirella (wit of bruin)

Aan bovenstaande mengeling wordt een standaard mengeling voor goudvinken toegevoegd in een verhoudeing van 1:1

Voor haakbekken:

5 delen goudvink mengeling
1/2 deel lariks
1/2 deel grove dennenzaden cypres
1/4 deel gedroogde lijsterbessen

In dit artikel wil ik dan ook mijn hele voedingsplan de revue laten passeren.Alles is er dan ook op gericht zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare tijd. Ik maak mijn voer in grote hoeveelheid aan en bewaar het in de diepvries. Het grote voordeel is dat iedere dag “vers” voedsel verstrekt kan worden en dat bederf, met als mogelijk gevolg ziekte bij de vogels wordt uitgesloten.Als je er voor hebt gezorgd dat alles wat een vogel nodig heeft in het totale pakket aanwezig is, moet je er uiteraard ook voor zorgen dat dit daadwerkelijk wordt opgenomen. Een vogel is wat dat betreft net als de mens en heeft de neiging niet het goede, maar het lekkere uit het aangebodene te kiezen. Dat zou er toe kunnen leiden dat er een goed gebalanceerd voedingspakket beschikbaar is, maar dat de vogel, door selectieve inname, toch bepaalde stoffen gaat missen. Ik voer mijn vogels dan ook gerantsoeneerd. Dat betekent dat er vrijwel niets verloren gaat en alles wat ik in de voeding stop ook daadwerkelijk in het vogellijf terechtkomt.

Algemeen

Eerst even iets over mijn manier van werken. Hygiëne bij het voeren is belangrijk. Met uitwerpselen vervuilde bakjes of flesjes vormen een bedreiging voor de gezondheid van de vogel. Ik heb alle zaadbakjes en drinkflesje dubbel. Dat betekent dat al het voer en water iedere dag in schoon materiaal wordt aangeboden. De gebruikte bakjes gaan in de afwasautomaat om de volgende dag weer te worden gebruikt. Grit, scherpe maagkiezel en sepia ontbreken niet in mijn kweekvolières. Grit en maagkiezel worden wekelijks bijgevuld en iedere maand worden de bakjes weggenomen en vervangen. In de winter geef ik 3 maal per week eivoer. In het kweekseizoen elke dag. Als de vogels jongen hebben geef ik driemaal per dag eivoer, diepvriesinsecten en kiemzaad. Het laatste geef ik pas nadat de jongen vier dagen oud zijn. Groenvoer verstrek ik nauwelijks. Af en toe een stukje broccoli en paardebloemknoppen als deze zijn uitgebloeid.

De zaadmengeling

Voor mijn goudvinken gebruik ik al jaren dezelfde zaadmengeling. Deze is samengesteld op basis van de ervaring van jaren en mijn goudvinken nemen dit voer uitstekend op. Voor de andere vogels zijn er uiteraard zaadmengsels van een andere samenstelling. Per vogel geef ik een kleine eetlepel zaad. Al het zaad is de volgende dag bij de nieuwe voerronde op en de vogels zitten echt te wachten totdat het nieuwe bakje weer in de volière wordt gezet.

De samenstelling en bereiding van het eivoer.

Eivoer neemt een belangrijke plaats in het totale voedingspakket van de Europese cultuurvogels. De zaadmengeling, die we doorgaans gebruiken hoe goed en gevarieerd ook van samenstelling, kan nooit alle essentiële voedingsstoffen bevatten die een vogel in de vrije natuur tot zich neemt. Het eivoer biedt dan de mogelijkheid om dit gemis te compenseren door deze voedingsstoffen er aan toe te voegen. Zaad, eivoer, insecten en eventueel groenvoer moeten tezamen een uitgebalanceerde voeding vormen, waar alle essentiële nutriënten aanwezig zijn. De samenstelling van het eivoer moet dan ook gebaseerd zijn op wat er nog meer aan de vogel aan voedingsstoffen wordt verstrekt.

Goed eivoer is dus onmisbaar voor de kweek van Europese cultuurvogels. In een ei zit eigenlijk alles in dat een vogel nodig heeft.

Formaat van het ei
gewicht plus de schaal
Energie eiwit
(g)
koolhydraten
(g)
suikers
(g)
vet
(g)
verzadigd vet
(g)
vezel
(g)
natrium
(mg)
  kJ kcal
Per 100g 612 147 12.5 sp sp 10.8 3.1 sp 140
Zeer groot
(76g)
416 100 8.5 sp sp 7.3 2.1 sp 95
Groot
(68g)
370 89 7.5 sp sp 6.5 1.9 sp 84
Medium
(58g)
318 76 6.5 sp sp 5.6 1.6 sp 73
Klein
(48g)
263 63 5.4 sp sp 4.6 1.3 sp 60

 

Formaat van het ei
gewicht plus de schaal
Calcium
(mg)
fosfor
(mg)
ijzer
(mg)
Zink
(mg)
Jodium
(ug)
Vit. A
(ug)
Vit. D
(ug)
Riboflavine
(mg)
Vit. B12
(ug)
Folate
(ug)
 
Per 100g 57 200 1.9 1.3 53 190 1.75 0.47 2.5 50
Zeer groot
(76g)
39 134 1.3 0.9 36 129 1.17 0.32 1.7 34
Groot
(68g)
34 121 1.1 0.8 32 115 1.06 0.28 1.5 30
Medium
(58g)
30 104 1.0 0.7 28 99 0.91 0.24 1.3 26
Klein
(48g)
25 86 0.8 0.6 23 82 0.75 0.20 1.1 22

 

Hierin kan een kiem uitgroeien tot een levensvatbare vogel, die conditie genoeg heeft om zonder hulp de schaal open te breken en het ei te verlaten. Zoals eerder gezegd, ik maak mijn eivoer in bulk en vries het daarna in. De samenstelling is:

30 eieren (groot ca 50 gram)
1 ½ pak CEDE eivoer
Cometaves (fabrikant aanbevolen dosering)
Megabactin (fabrikant aanbevolen dosering)
Megabactol (fabrikant aanbevolen dosering)
3 volle theelepels Spirulina

De eieren worden "au bain Marie" in een pan al roerend met een garde op een matig vuur tot een rulle massa verwerkt. Het is beslist noodzakelijk om dit in een Tefal pan te doen, tenzij het je hobby om aangebrande pannen uit te schuren. Per 30 eieren wordt nu 1500 gram CEDE eivoer ingemengd en na te zijn afgekoeld wordt Cometaves,

 

Megabactin en Megabactol volgens de aanbevolen dosering toegevoegd. Alle drie de producten zijn bij de firma Comed in Belgie te bestellen.Het is essentieel dat het mengsel goed homogeen is. Dit kan heel goed bereikt worden met een (staaf)mixer, die met korte tussenposen in het mengsel wordt aangezet. Vervolgens worden porties in een plastic zak ingevroren. Voor het gebruik goed ontdooien en de zak nog even kneden om de eventuele klontjes fijn te maken.Mijn vogels nemen dit graag op. Wanneer eivoer naast het zaad wordt gegeven, beginnen ze als eerste met het eivoer. In de kweekperiode, tijdens het grootbrengen van de jongen wordt het eivoer voor de goudvinken aangevuld met pinky's, buffalow wormen, soms meelwormen en gekiemd zaad. Alle insecten en het kiemzaad zijn uit de diepvries.Wanneer anderen de zorg voor de vogels waarnemen wordt het hele mengsel vanuit de diepvries verstrekt. Voor degenen, die voor de vogels zorgen tijdens je afwezigheid is dit een stuk makkelijker. Ook ben je er zeker van dat het voer de juiste samenstelling heeft.Het eivoer wordt maximaal drie dagen in de koelkast bewaard.Gekiemd zaad


Indien men gekiemd zaad verstrekt, is het belangrijk dat dit op een hygiënische manier gemaakt wordt. Kiemzaad maken is niet moeilijk. Toch kan dit een bron van infectie zijn als dit niet zorgvuldig gebeurt, zeker wanneer kiemzaad gemengd met eivoer wordt verstrekt. Het is in de eerste plaats belangrijk om goed kiemzaad te kopen. Het moet vers en schoon zijn en snel en tegelijkertijd kiemen. In mijn kiemproces wordt het zaad in ruim water, waaraan appelazijn (20 ml/liter) is toegevoegd, gedurende acht uur weggezet. Dit is om het zaad voldoende vocht te laten opnemen om te ontkiemen. Door toevoeging van de appelazijn wordt de pH-waarde verlaagd en kunnen bacteriën zich niet ontwikkelen. Hierna wordt het zaad in een grote keukenzeef gedaan en zorgvuldig onder de kraan uitgespoeld. Gedurende het kiemen blijft het zaad in de zeef, waarin het een aantal malen per dag onder koud stromend water goed wordt uitgespoeld. Het kiemen gebeurt bij kamertemperatuur (20-22 °C). Het zaad mag beslist niet in de zon staan. Al gauw verschijnen er witte puntjes. Het zaad is dan eigenlijk al klaar voor gebruik. Laat het niet verder ontkiemen, want dan ontstaat groenvoer en gaat de voedingswaarde snel achteruit. Als het kiemproces voltooid is, wordt het zaad voor de laatste maal grondig uitgespoeld. Nadat het overtollige water er uitgeschud is, wordt het geheel uitgespreid op een aantal lagen keukenrol. Zachtjes wordt nu de bovenkant gedept, totdat het aanhangende water is verdwenen. Desnoods kan het zaad nog een keer op een nieuwe laag keukenrol worden overgebracht om verder te drogen. Het kiemzaad kan nu in de koelkast enkele dagen worden bewaard. Het is ook mogelijk om het gekiemde zaad in te vriezen. Neem daarvoor een bakblik waarop een laag keukenpapier is uitgespreid. Verdeel hierop het zaad in een dunne laag. Als het zaad ingevroren is wordt het voorzichtig losgemaakt en overgebracht in een diepvriesbakje. Op deze wijze heeft u op elk moment vers gekiemd zaad ter beschikking. 

gekiemd zaad


Onkruidzaden en groenvoer 


Europese cultuurvogels nemen graag rijpe en halfrijpe onkruidzaden op om aan de jongen te voeren. Hierdoor wordt de overgang naar hard zaad vergemakkelijkt. Bovendien bevatten onkruidzaden stoffen die goed zijn voor de ontwikkeling van de jonge vogel. Wees kritisch waar u de planten oogst. Vermijd bermen langs drukke wegen vanwege de verontreiniging van de auto's. Mijd ook velden waar honden worden uitgelaten i.v.m. het overbrengen van ziekten (wormen). Let ook op of er niet is gespoten met een onkruidbestrijdingsmiddel. Bij twijfel, niet oogsten. De kruiden zijn een belangrijke aanvulling op het menu, maar verstrek ze alleen wanneer de kwaliteit in orde is. De onkruiden verstrek ik zodra ze beschikbaar zijn. In aanmerking komen o.a. herderstasjes, vogelmuur (met mate), weegbree, paardenbloemen, zuring, distels en bijvoet. Geef ze zo vers mogelijk. Sommige halfrijpe zaden, zoals paardenbloemknoppen, kunnen in de diepvries worden bewaard. Ook voor groenvoer geldt dat dit met mate moet worden verstrekt. Met af en toe een stukje wortel, broccoli of boerenkool doet u de vogels veel plezier. 

Het voer voor Europese insectenetende vogels 

Net zoals voor de Europese zaadeters hebben veel kwekers hun eigen voederwijze en voersamenstelling ontwikkeld. De drie basisbestanddelen van een goede voeding zijn:
• Universeelvoer
• Eivoer
• Insecten 

Universeelvoer en eivoer kunnen dagelijks of afwisselend worden gegeven. Insecten (diepvries of levend) moeten natuurlijk ook dagelijks op het menu staan. Voor een aantal soorten ook ’s winters, dit in tegenstelling tot de zaadeters. Het verschil zit hem in het feit dat veel insecteneters trekvogels zijn die ook in de rustperiode in warmere streken insecten tot zich kunnen nemen. Veel soorten zullen in de rustperiode ook ander voedsel tot zich nemen. Bessen, boomknoppen, rozenbottels en groenvoer worden door bepaalde vogels graag gegeten, soms ook de zaden. De baardman schakelt bijvoorbeeld in de winter geheel over op (riet)zaad. Niet alle insecteneters nemen meteen universeelvoer op en moeten hieraan worden gewend. Geef elke dag een portie universeelvoer, desgewenst kunt u er wat insecten onder mengen om het aantrekkelijk te maken. De voeding van insecteneters is wat gecompliceerder dan die van zaadeters. U moet altijd over een voldoende voorraad insecten beschikken, levend of in de diepvries. Het geven van diepvriesinsecten heeft een aantal voordelen. Er is een ruim assortiment beschikbaar, zodat u kunt variëren en altijd een voorraad kunt hebben. Deze voedseldieren zijn onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt, kiemvrij gemaakt en snel ingevroren. Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan. Ook hebben deze voedseldieren, omdat ze voornamelijk gekweekt worden op graanproducten, niet de ideale samenstelling wat betreft het calciumgehalte en vitamines. U zult dit tekort moeten aanvullen met een geschikt strooipoeder. Ook bij gekochte levende voedseldieren geldt het probleem dat ze nog niet zonder meer geschikt zijn om aan uw vogels te geven, omdat ze op een te eenzijdige samenstelling zijn gekweekt. U zult ze moeten houden op een voedingsbodem die stoffen bevat, waardoor de voedingswaarde wordt verhoogd en de insecten in leven blijven.

Het verrijken van voedseldieren. 


Meelwormen kunnen vrij eenvoudig worden verrijkt, waardoor de voedingswaarde voor de vogels stijgt.Nadat we de wormen na aankoop twee dagen hebben laten hongeren, bieden we een mengsel aan van:

125 gram fijn gemalen gedroogd brood (of beschuitmeel)

125 gram (blad)groenten (boerenkool, broccoli, vogelmuur of bladeren van de paardenbloem en brandnetel)

15 gram krijt

Multi vitamine (volg aangegeven dosering)

Bovenstaand mengsel moet gedoseerd worden aangeboden. De verrijkte meelwormen kunnen na blancheren (verhitten bij 80 °C) worden ingevroren

In de handel zijn er ook verschillende soorten strooipoeders verkrijgbaar die het vitamine- en calcium tekort aanvullen. Dit poeder hecht zich echter zeer slecht aan de huid van het insect, waardoor de vogel er maar weinig van binnen krijgt. U kunt dit verbeteren door de insecten te behandelen met een kleine hoeveelheid eetbare olie. De insecten worden in een afsluitbare bus of zak gebracht, waarna er een kleine hoeveelheid olie wordt gedoseerd. Zonnebloemolie is hiervoor goed geschikt. Door de zak of de bus enige tijd te schudden wordt de huid van het insect met een dunne oliefilm bedekt. Het poeder zal hierdoor aan het oppervlak hechten. De meeste insectenetende vogels voeren direct vanuit de bek. Dit betekent dat als er jongen zijn u voldoende kleine insecten moet aanbieden. Diepgevroren insecten kunt u gemakkelijk met een kleine koffiemolen wat fijner malen.

Het zou te ver voeren om uitgebreid in te gaan op de voeding van individuele soorten. Bij de Speciaalclub Europese Cultuurvogels (SEC) zijn veel publicaties verschenen die hier uitgebreid op in gaan. Deze publicaties zijn te bestellen op www.info-sec.nl of telefonisch bij de secretaris.

Water


De aanwezigheid van vers water is essentieel voor de gezondheid van onze vogels. Dit geldt zowel voor drinkwater als voor badwater. Water kan de bron vormen voor talloze ziektekiemen. Schoon kraanwater aangezuurd met een geschikt zuur tot een pH-waarde van 4.1 is het beste. Dit wordt o.a. bereikt door 10 ml appelazijn per liter drinkwater toe te voegen. De reden waarvoor het water wordt aangezuurd, is dat water snel besmet raakt door voerresten en mest. Deze verontreinigingen zijn weer de voedingsbron voor bacteriën, die zich bij warm weer zeer snel in het water kunnen vermeerderen. De delingstijd van sommige bacteriën is slechts twintig minuten. Dat betekent dat wanneer we ’s morgens om acht uur beginnen met één bacterie dit er ’s middags om vier uur al meer dan een miljoen zijn. Water kan ook een ziekte van de ene vogel op een andere overbrengen. Bacteriën kunnen zich echter niet ontwikkelen in zuur milieu. Hierdoor is voor de vogel altijd water van een goede microbiologische kwaliteit beschikbaar.

Het aanzuren van drinkwater wordt door mij al meer dan vijftien jaar toegepast en ik doe dit zeven dagen per week het hele jaar door. Nooit heb ik hier enig nadelig effect op de gezondheid van de vogels kunnen waarnemen. Mijn vogels hebben praktisch nooit last van darmproblemen (natte mest). Voordat ik het water aanzuurde, kwam dat veel meer voor. Andere zuren dan appelazijn kunnen ook worden gebruikt en hebben mits de pH-waarde rond 4.1 is, hetzelfde resultaat.

Hieronder is de groei weergegeven van Escherichia coli, de veroorzaker van o.a. zweetziekte, colibacillose bij verschillende pH waarden. pH 7.2 (normaal kraanwater) 4.5 (aangezuurd met 8 ml appelazijn) 4.1 (aangezuurd met 10 ml appelazijn)


 

De bereikte pH-waarde is afhankelijk van de soort appelazijn die we gebruiken en de dosering kan het beste eenmalig voor een product worden vastgesteld. Bovenstaande tabel is illustratief voor het overgrote deel van de ziekteverwekkers. Lagfase en delingstijd kunnen per soort variëren, maar een pH-waarde van 4.1 geeft het water voldoende bescherming tegen alle bacteriële ziekteverwekkers. Laat u echter niet verleiden, als u het water aanzuurt, om dit niet dagelijks te verversen. Andere micro-organismen, zoals gisten en schimmels trekken zich weinig aan van de toegevoegde appelazijn. De delingstijd van deze organismen is echter veel langer, zodat we in 24 uur geen niveau bereiken, dat onze vogels ziek kan maken.

Constructie van een Hygiënisch watersysteem voor een natuurlijke voliere 

De beschikbaarheid van vers water is essentieel voor de gezondheid van onze vogels. Dit geldt voor drinkwater zowel als voor badwater. Water is de bron van talloze ziektekiemen wanneer de kwaliteit te wensen overlaat. Schoon kraanwater is het beste. Sommige grote gemengde volières hebben een vijver. Dit kan aanleiding geven tot problemen. Ook zijn veel stoffen die aan de vijver worden toegevoegd om het water goed te houden schadelijk voor onze vogels. Water raakt echter snel besmet met voerresten en mest. Deze verontreinigingen zijn weer de voedingsbron voor bacteriën, die zich bij warm weer zeer snel in het water kunnen vermeerderen delingstijd van sommige bacteriën kan slechts twintig minuten bedragen. Dat betekent dat wanneer we ’s-morgens om acht uur beginnen met een bacterie dit er ’s-middags om vier uur al meer dan een miljoen zijn. Water kan ook een ziekte van de ene vogel op een andere overbrengen. Om de kans op besmetting zo veel mogelijk te beperken zijn er drinkflesjes ontwikkeld, die mits goed schoongehouden, hygiënisch en vers drinkwater verstrekken. Naast deze drinkflesjes moet ook eens per dag vers badwater worden verstrekt. Toen ik nog geen automatisch systeem had gaf ik het badwater eenmaal per dag. Wel haalde ik het na ongeveer een uur weg. Alle vogels hadden dan gebaad. Omdat de beschikbaarheid van vers water gedurende de hele dag eigenlijk ideaal is, ben ik eens gaan nadenken op welke manier dit gerealiseerd zou kunnen worden. Een paar jaar geleden heb ik een prototype van een automatisch waterverversingsysteem gemaakt. Na wat experimenteren heb ik uiteindelijk het systeem verder geperfectioneerd en ik ben hier uitermate tevreden over. De kosten zijn vrij beperkt zeker als we waar mogelijk van gebruikt materiaal uitgaan.Om zelf een systeem te bouwen zijn de volgende onderdelen nodig:
 •         Een waterslot van een (oude) wasautomaat
•         Een tijdklok (1 minuut te programmeren)
•         Een roestvrijstalen schaal diameter 25 cm
•         Een roestvrijstalen schaal diameter 30 cm
•         Een afvoer voor een wasbak
•         PVC pijp
•         PVC klem voor elektriciteitpijp
•         Stukjes plastic of policarbonaat
•         Slang
•         Waterdichte doos
•         Een pijpje als toevoer
•         Wat slangkoppelingen en bevestigingsmateriaal

 

 Ga als volgt te werk:

De wateraanvoer en de regeling 
1.    Monteer het waterslot van de wasautomaat in de waterdichte doos
2.    Boor een gat van de dikte van de aanvoerslang
3.    Boor twee gaten voor de aansluiting van de slang. Meestal zijn de watersloten dubbel uitgevoerd. Men kan dus twee volières van vers water voorzien. De contacten moeten wel allebei op de netspanning worden aangesloten
4.    Verbind slang met het water reservoir
5.    Sluit aanvoer aan op de kraan
6.    Sluit klep aan op het net via de tijdklok

 

Het water reservoir
1.    Maak een gat in de 30 cm RvS schaal dat groot genoeg is om de wasbakafvoer aan te sluiten. Hiervoor is technisch gereedschap nodig het gat kan ook worden gemaakt door met een ijzerboortje kleinen gaatjes te maken in een cirkel en voorzichtig met een fijn tangetje het materiaal er verder uit te knippen. De bramen moeten wel worden weggevijld
2.    Bevestig de afvoer
3.    Zaag een strookje van 10x 5 cm van hard plastic of policarbonaat. Deze worden gebruikt om de binnenschaal op de juiste plaats te houden
4.    Verwijder zoveel materiaal dat dit de ronding van de schaal volgt (zie onder)
5.    Boor gaatjes in de rand van de buitenschaal en bevestig met RvS parkers de plastic strookjes
6.    Bevestig de pvc klem met een parker op de rand van de buitenschaal
7.    Monteer aan en afvoer


De PVC pijp voert het water af naar buiten de voliere om te voorkomen dat er een natte plek ontstaat. Het water kan ook worden afgevoerd onder de grond om de beplanting van water te voorzien

 

 

 


                  

 

                  

                 

 Copyright john van der Jagt © 2013. All Rights Reserved.